PRESERVER ET PARTAGER SON PATRIMOINE
AU DELA DES FRONTIERES
PARTENER: ŞCOALA “SAINT-EXUPERY”
LOCALITATEA: CONTRES
REGIUNEA: CENTRE
DEPARTAMENTUL: LOIR ET CHER
ŢARA: FRANŢA
OBIECTIVELE PROIECTULUI
Acest proiect isi propune să dea elevilor şi profesorilor posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele de limbă (franceză,engleză), să cunoască mai
bine cultura şi sistemul de învăţământ din Franţa şi România.
PRODUSE FINALE
-Un spectacol comun prezentat de elevii fiecărei ţări, într-o seară, pentru comunitatea locală.
-Un lexic trilingv francez/ englez/ român, care va servi elevilor în timpul schimbului de clase şi va fi oferit familiilor.
-Un portofoliu cu cercetările elevilor despre povestiri fantastice,mituri celebre, personaje celebre, tradiţii, bucătărie locală, ilustrat cu fotografii şi desene.
-O expoziţie de fotografii, desene, icoane pe sticlă.
Jurnal de călătorie.
-C.D.-rom cu prezentarea României şi a regiunii Centre din Franţa.
Un site Internet, în comun,cu rubricile:
1.Sistemul de învăţământ în Franţa şi în România.
2.Programul zilnic al unui elev francez şi român.
3.Contribuţiile profesorilor participanţi la proiect.
PROIECT BILATERAL ROMÂNIA – FRANŢA
Desfăşurat în cadrul Programului Sectorial Comenius, proiectul bilateral „Să păstrăm şi să ne împărtăşim patrimoniul dincolo de graniţe” a fost făcut cunoscut tuturor membrilor comunităţii educaţionale (elevi, personal didactic, părinţi, autorităţi locale) şi printr-o serie de subproiecte la care au participat elevi din 12 clase. Dintre acestea amintim:
F „Prinţi, vampiri şi cucurbitacee” (tradiţii autumnale, transcontinentale şi euroautohtone)
F „Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae în Europa”
F „Târgul micilor meşteşugari” (invitat Clubul Copiilor Beceni)
F „Mărţişorul, simbol al renaşterii naturii”
F „Sport, mişcare, sănătate”
Notre Dame, a fost primul obiectiv pe care l-am vizitat în Paris. Plină de graţie şi măreţie, ne-a încântat privirile. Cu arhitectura sa gotică Notre Dame din Paris, domină nu numai râul Sena şi Île de la Cité ci şi istoria capitalei Franţei. Pe locul unde se înalţă astăzi maiestuosul edificiu sacru, în antichitate, romanii au ridicat un templu dedicat lui Jupiter, care a fost urmat de o bazilică şi apoi de o biserică în stil romanic închinată Sfântului Ştefan,construită de regele merovingian Hildebert, în anul 528. Catedrala Notre-Dame din Paris este chintesenţa artei franceze medievale. Este şi motiv pentru care a inspirat multe opere literare sau artistice, precum Cocoşatul de la Notre-Dame a lui Victor Hugo sau comedia muzicală Notre-Dame de Paris a lui Luc Plamadon şi Richard Cocciante.
Turnul Eiffel. În sfârşit în faţa măreţului turn, marele simbol al Parisului şi în acelaşi timp al Franţei. Ne-am gândit să dăm câteva date despre el. Turnul are 300  înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai înaltă clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani.
Palatul Versailles. Este un palat regal construit la Versailles, în Franţa. A fost construit la ordinul împăratului Ludovic al XIII-lea, începând din 1624. Urmaşul său la tronul Franţei, Ludovic al XIV-lea, a renovat palatul şi l-a transformat în centrul curţii regale (1682). În vremea lui Ludovic al XIV-lea, palatul Versailles era cel mai mare şi impunător palat regal din Europa. În această epocă Palatul era deservit de 35.000 slujitori.